De opstart van een nulpraktijk in Brainportregio Eindhoven.
In de dynamische wereld van de gezondheidszorg zijn er huisartsen die een stap verder gaan om een verschil te maken. Twee opmerkelijke voorbeelden hiervan zijn Nikol Snoeren en Rijan Falkenberg, die de uitdaging zijn aangegaan om een nulpraktijk te openen in de snelgroeiende regio Brainport Eindhoven. Het openen van een nulpraktijk houdt in dat de huisartsenpraktijken zijn opgezet zonder een bestaand patiëntenbestand over te nemen. We spraken Nikol en Rijan over hun ervaringen, uitdagingen en toekomstplannen.
Rijan Falkenberg – Huisartsenpraktijk Strijp-S, Eindhoven
Rijan Falkenberg, de praktijkhouder van Huisartsenpraktijk Strijp-S, begon zijn reis naar een eigen praktijk nadat hij 2,5 jaar geleden de kans kreeg om een pand te verkrijgen op Strijp-S. “Aanvankelijk leek het me niks,” vertelt Rijan. Na waarnemingen bij verschillende goed georganiseerde praktijken waar geen plek vrij kwam in de maatschap, ontstond toch weer de interesse om voor zichzelf te beginnen. Dit leidde tot het opstellen van een ondernemingsplan en contacten met Stroomz, die ondersteuning biedt aan huisartsen bij het opstarten van een eigen praktijk.
Binnen Stroomz was er behoefte aan huisartsen voor gezondheidscentrum Stroomz Strijp, waar een tekort aan dokters was ontstaan. Hier kon Rijan tijdelijk waarnemen tot de start van zijn eigen praktijk. Momenteel is Rijan nog gevestigd in Stroomz Strijp, maar bereidt hij zich voor om patiënten mee te nemen naar zijn eigen praktijk zodra deze eind 2024 opent op Strijp-S. “Het is een groot pand voor drie huisartsen, dus ik wil uitbreiden met twee huisartsen,” legt hij uit. Zo ziet hij veel potentieel in het creëren van een geïntegreerde zorgomgeving. Zijn droom is een praktijk waar de zorg is georganiseerd zoals hij het voor ogen heeft, met ruimte voor samenwerkingspartners zoals een leefstijlclub, tandarts, fysiotherapeut en apotheek. Om deze ambitie te realiseren, is hij nu actief bezig met wervingscampagnes, flyers en promotie via zorgverzekeraars.
Nikol Snoeren – Huisartsenpraktijk Prometheus, Veldhoven
Nikol Snoeren’s verhaal begon iets meer dan een jaar geleden toen ze Huisartsenpraktijk Prometheus opende. Eerdere pogingen tot praktijkovername leidden helaas niet tot het voor haar gewenste resultaat. Geïnspireerd door collega-huisartsen en advies van haar adviseur besloot ze een nulpraktijk te starten, gezien de toekomstige groei in de regio.
Nikol begon zonder veel voorbereiding en moest snel schakelen om een geschikt pand te vinden en haar praktijk operationeel te maken. Nu, met 1100 patiënten, groeit haar praktijk snel. “Ik voerde in het begin veel kennismakingsgesprekken omdat veel patiënten nog geen vaste huisarts hadden”, vertelt ze. Nikol waardeert de persoonlijke band met haar patiënten: “Patiënten vertellen het prettig te vinden vaste gezichten te zien. Gelukkig is dit in de andere praktijken in Veldhoven ook zo. Dit benadrukt voor mij de waarde van vaste assistentes en een vaste huisarts, vooral voor mensen met chronische of psychiatrische aandoeningen.”
Praktijklocatie
De keuze voor de praktijklocatie was voor beide artsen cruciaal. Rijan koos bewust voor een groot pand met ruimte voor uitbreidingen en samenwerkingspartners, met de ambitie om zijn praktijk uit te breiden met ruimte voor 7000-8000 patiënten. Hij denkt al vooruit over de ideale indeling van zijn praktijk en werkt samen met een architect om dit te realiseren. Nikol vond haar locatie met maatschappelijke bestemming per toeval. Verder houdt ze haar praktijk bij voorkeur kleinschalig om haar wetenschappelijke interesses te blijven nastreven en haar persoonlijke band met patiënten te behouden.
Technologie
Beide praktijken maken gebruik van technologie om de zorg te verbeteren en efficiënt te beheren. Voor Nikol zijn vertaalapps een zegen gebleken bij het communiceren met patiënten die geen Nederlands of Engels spreken, vooral gezien de diverse expatgemeenschap in haar regio. Rijan kijkt naar innovatieve manieren om zijn droompraktijk te realiseren, waarin technologie een integrale rol speelt bij het bieden van gepersonaliseerde zorg.
Conclusie
Hoewel Rijan en Nikol verschillende benaderingen en ervaringen hebben, tonen hun verhalen dat er niet één manier is om een succesvolle praktijk te starten. Passie, planning en aanpassingsvermogen zijn essentieel voor iedereen die overweegt een nulpraktijk te beginnen. Rijan benadrukt het belang van een gedegen ondernemingsplan en het denken in oplossingen: “Bereid je voor op tegenslagen, dat is de kunst van ondernemen.” Nikol onderstreept het belang van vast te houden aan je doel en het voeren van goede kennismakingsgesprekken: “Mijn doel is om een fijne, vaste huisarts te zijn voor mijn patiënten.” Beide artsen laten zien dat met de juiste inzet en visie, een nulpraktijk kan uitgroeien tot een bloeiende en waardevolle onderneming in de gezondheidszorg.