Via Teams spraken we met huisarts Ilse Herfst over de samenwerking tussen de huisartspraktijk en Buurtdokters. Toen zij bij de praktijk ging werken, was die samenwerking er al. Buurtdokters wil de huisartsen ontzorgen van de taken die eigenlijk niet met het ‘dokteren’ te maken hebben. Zodat de huisarts meer tijd overhoudt voor de patiënt.
Goedemiddag Ilse, zou je je heel kort voor willen stellen?
“Ik ben Ilse Herfst, al 19 jaar huisarts in de omgeving van Eindhoven. Eerst in loondienst bij Stroomz, daarna een tijd als waarnemer en nu werk ik bijna 2 jaar bij Gezondheidscentrum Plus in Eindhoven. Sinds januari zit ik in de maatschap, samen met Sicco Steenhuisen. De praktijk is op zoek naar een opvolger voor Sicco. Hij stopt namelijk over niet al te lange tijd.”
Dat is best een opdracht, het vinden van een opvolger, hoe verloopt de zoektocht?
“Het is inderdaad een pittige opdracht. We hebben nog geen opvolger gevonden. Inmiddels begint die druk wel toe te nemen, we krijgen veel hulp en ondersteuning van Buurtdokters. Door hun kennis, ervaring, en netwerk met ons te delen worden we ontzorgd. Het voelt als een gedeelde verantwoordelijkheid en dus een gedeelde last. Dat is prettig. Misschien is dit alleen psychologisch; maar zo ervaar ik het wel. In deze zoektocht staan we er niet alleen voor.”
Wat fijn dat je dat zo ervaart. Wat merk je zelf nog meer van de samenwerking met Buurtdokters?
“In de ‘bedrijfsvoering’ van de praktijk biedt Buurtdokters ondersteuning op de organisatorische en personele kant. Denk bijvoorbeeld aan: het uitvoeren van declaraties, ze nemen een deel van de managementtaken over, ze draaien rapportages uit.
Elk kwartaal houdt Buurtdokters ons een spiegel voor door die rapportages te tonen. Wat doen we goed, waar zitten onze valkuilen. Het is ontzettend fijn dat we hierin ontzorgd worden. Dat hoor ik ook van collega’s van andere huisartspraktijken.
En omdat zij ook meerdere praktijken zien, nemen ze veel ervaring mee. Zo leren wij weer van elkaar en kunnen we het goede werk voortzetten.”
Als ik het goed begrijp kunnen jullie, huisartsen, hierdoor bezig zijn waar je bezig mee zou ‘moeten’ zijn?
“Precies, namelijk met het ‘dokter zijn’. Het zet de huisarts écht weer in z’n kracht. Dat is wat ik zelf erg belangrijk vind. Uit de langlopende contacten met patiënten kan ik zóveel voldoening halen. Maar daar heb je wel tijd voor nodig, als huisarts. En het hebben van een ‘eigen huisarts’ biedt de patiënten ook voordelen.”
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het hebben van een vaste huisarts leidt tot meer gezondheid, minder risico op overlijden, minder zorggebruik en 20% minder verwijzingen naar de acute zorg.
“Zelf ben ik ook waarnemer geweest. Maar na een aantal jaar kwam bij mij dat verlangen naar een eigen patiëntenpopulatie. Daar wil je ál je zorg en aandacht aan geven. Als waarnemer ben je brandjes aan het blussen tot de eigen huisarts er weer is. Maar het waarnemerschap is fijn om te ‘proeven’ aan het vak.
Tegen het praktijkhouderschap wordt best zwaar aan gekeken; het is ook meer geregel en meer verantwoording dan wanneer je waarnemer bent. Maar mocht je na verloop van tijd dat verlangen naar een vaste patiëntenpopulatie krijgen, dan lijkt Buurtdokters me ook geschikt om te helpen bij het opstarten.”
Merkt de patiënt iets van Buurtdokters in ‘hun huisartspraktijk’?
“Ik denk het niet, anders hebben we er weinig over gehoord. Wel viel het sommige patiënten op dat op een gegeven moment ons telefoonbandje ingesproken werd door een andere stem.
Buurtdokters is er natuurlijk ook vooral op de achtergrond. Je zou daarom niet ‘moeten’ merken dat ze er zijn. Aan de voorkant verandert er niets, je ziet nog steeds onze eigen doktersassistenten aan de balie en hen krijg je ook aan de telefoon. Én de huisarts heeft weer meer tijd om dokter te zijn.”