Monique Hartings is praktijkhouder in loondienst van Stroomz. Ze werkt drie dagen per week als huisarts en één dag per week als projectleider arbeidsmarkt. Een van haar projecten is de Starterspool. Deze moet jonge huisartsen helpen een vaste plek te vinden, bijvoorbeeld als praktijkhouder in loondienst.
In de Brainportregio rond Eindhoven wordt de komende jaren een explosieve inwonersgroei verwacht. Dat wordt ook voor de huisartsenzorg een uitdaging. De Regionale Eerstelijns Organisatie (REO) Stroomz en de Regionale Huisartsen Organi- satie (RHO) Pozob, de LHV-afdeling Brabant-Oost en de Huisartsenposten Oost-Brabant hebben het samenwer- kingsverband Huisartsen Brainport opgericht om zich daarop voor te bereiden.
‘De Starterspool biedt jonge huis- artsen die net klaar zijn met hun opleiding de kans om zich te oriën- teren op de mogelijkheden in onze regio. Veel jonge huisartsen willen graag een vaste werkplek en een vaste patiëntenpopulatie, maar vinden het lastig om een plek te vinden die bij hen past. Bovendien zitten er ook heel wat haken en ogen aan het werken op een vaste plek, zeker als praktijkhou- der. Het gevolg is dat ze veel langer blijven waarnemen dan ze eerst van plan waren.
Op dit moment werkt 60 procent van de huisartsen in onze regio in een vaste praktijk, 40 procent is waarnemer, maar we zien dat het aantal waarnemers blijft stijgen. Dat vinden we zorgelijk. Het is prima om een flexibele schil te hebben, maar dat hoeft zeker niet de helft van de beroepsgroep te zijn.
‘Starters krijgen de kans om in verschillende praktijken te kijken of het past’
Aanmeldingen
Met de starterspool willen we jonge huisartsen helpen om een vaste plek te vinden. We bieden hun gedurende twee jaar de kans om op verschillende werkplekken in de regio te kijken. Het programma passen we aan op de wensen van de starter: in de stad of op het platteland, een kleine of grote praktijk of een gezondheidscentrum. Zo kunnen mensen kennismaken met de plek waar ze mogelijk als praktijkhouder of huisarts in loondienst zouden willen werken. Er zijn verschillende praktijken die graag met een starter in zee zouden gaan, het wachten is nu op de aanmeldingen.
Als deelnemer aan de Starterspool kom je bij Stroomz in loondienst. Je hoeft dus zelf even niets te regelen. We streven ernaar dat mensen minimaal een half jaar en in ieder geval drie dagen per week in een praktijk werken. Je wordt ingewerkt in de praktijk en maakt nadrukkelijk deel uit van het team. Je doet mee aan huis- artsoverleggen, teambesprekingen, andere overleggen en natuurlijk ook aan scholingen in het kader van de ketenzorg. Het programma duurt in principe twee jaar, maar als je binnen die twee jaar al een vaste plek vindt, is dat natuurlijk ook goed. Want dat is juist wat we willen: mensen toeleiden naar een vaste plek die bij hen past.
Zeggenschap
Niet iedere huisarts hoeft praktijkhouder te worden. Maar wij geloven in de meerwaarde van een huisarts die zorg draagt voor een vaste patiëntengroep en zich inzet voor de samenwerkingsverbanden in een wijk. Daarom biedt Stroomz huisartsen de kans om als praktijkhouder in loondienst te komen van een gezondheidscentrum, maar je kunt ook praktijkhouder of hidha worden in een bij Stroomz aangesloten huisartsenpraktijk. Die praktijken worden qua bedrijfsvoe- ring door Stroomz ontzorgd.
Vaak wordt gedacht dat je als huisarts in dienst van een grote organisatie minder zeggenschap hebt. Bij Stroomz kun je samen met het team van het gezondheidscentrum van alles bedenken, zolang de patiëntenzorg maar goed gaat. Ook wordt vaak gedacht dat je als huisarts in loondienst minder verdient dan een waarnemer of praktijkhouder. Maar het verschil valt mee, omdat vaak een brutobedrag wordt vergeleken met een nettobedrag. Als je in loondienst bent, betaalt de werkgever immers mee aan zaken als pensioen, arbeidsongeschiktheids- verzekering, eindejaarsuitkering en vakantiegeld. En je krijgt veel ruimte om je ambities te verwezenlijken. Stroomz stimuleert huisartsen om opleidingen te volgen, bijvoorbeeld kaderhuisarts te worden, mee te denken in een ICT-werkgroep of actief te worden binnen Ineen of de LHV.
Praktijkhouder in loondienst is een al lang bestaande vorm van praktijkhouderschap, maar nog relatief onbekend. Het is een heel goede optie voor een huisarts die op een vaste plek wil werken en het leuk vindt om samen met een team zorg te verlenen aan een vaste patiëntengroep, maar minder affiniteit heeft met ICT, praktijkvoering, HRM of huisvesting. Want in alle bijkomende zaken word je ontzorgd.’